Translate

Monday, September 30, 2024

FEMEI CELEBRE SPIONI CELEBRII

 Inteligente, frumoase și seducătoare, au avut curajul să facă ceva ce puțini oameni îndrăznesc: spionaj. Într-o lume dominată de bărbați, aceste femei îndrăznețe au ajuns spioni celebri și au intrat în istoria complicată a trădării.

Faptele lor au influențat mersul evenimentelor și au făcut furori în lumea întreagă. Unele au fost decorate, altele prinse și condamnate, dar toate au ceva în comun: voință de fier și mult, mult sânge rece.

Pentru Mințile Curioase

Abonează-te și vei primi cărți interesante, articole de actualitate și selecții de curiozități din lumea științei.


Îți prezentăm poveștile fascinante ale celor mai celebre femei-spion din istorie. Pentru că este arhicunoscută, am decis să o excludem din acest articol pe frumoasa Mata Hari.

1

Nancy Wake, ucigașă cu sânge rece

spioni celebri nancy wake
Foto: Wikimedia

Membră faimoasă a Rezistenței Franceze din cel de-Al Doilea Război Mondial, Nancy Wake a fost una dintre cele mai decorate femei din război.

Poreclită de Gestapo „Șoarecele Alb”, Nancy Wake își merită cu vârf și îndesat locul pe lista de spioni celebri. S-a născut în Noua Zeelandă, pe 30 august 1912, și s-a mutat în Franța în 1939, după ce s-a căsătorit cu un industriaș.

Când Germania a invadat Franța, Wake se afla la Marsilia. După capitularea Franței, în 1940, a devenit curier pentru Rezistență. Extrem de abilă, tânăra a reușit de fiecare dată să păcălească vigilența germanilor.

De aceea, Gestapo a poreclit-o „Șoarecele Alb”. De altfel, Wake a fost inclusă pe lista celor mai căutate persoane din Franța, iar pe capul ei a fost pusă o recompensă de cinci milioane de franci.

Până la urmă, rețeaua ei a fost trădată, iar Wake a decis să părăsească Marsilia. Nu însă și soțul ei, Henri Fiocca. Ulterior, Fiocca a fost capturat, torturat și executat de Gestapo.

Nancy Wake a reușit până la urmă să ajungă în Marea Britanie, unde s-a înrolat în serviciul secret Special Operations Executive (SOE). Apoi, a fost parașutată în Franța, la Auvergne, unde a ajutat la înarmarea trupelor Rezistenței.

A contribuit la atacurile asupra trupelor SS, făcând 1.400 de victime. Wake era foarte apreciată de camarazii ei, în special pentru faptul că a ucis un soldat SS cu mâinile goale, pentru a-l împiedica să dea alarma.

Într-un interviu din 1990, Wake a povestit întâmplarea:

„La SOE ne învățaseră o lovitură mortală cu latul palmei, iar eu am exersat-o îndelung. Dar am folosit-o o singură dată și mi-a reușit. Am fost foarte surprinsă”, a spus Wake.

2

Ethel Rosenberg, vânzătoare de secrete nucleare americane

Ethel Rosenberg (născută Greenglass) a văzut lumina zilei la 25 septembrie 1915, la New York. Deși și-a dorit o carieră ca actriță și cântăreață, Ethel s-a angajat ca secretară la o companie de transport naval.

Această decizie avea să o îndrepte spre un destin neașteptat de aventuros, care avea să sfârșească rău. În timp ce lucra la compania de transport, Ethel s-a implicat tot mai mult în activități sindicale și s-a înscris în Liga Tinerilor Comuniști.

spioni celebri ethen rosenberg
Foto: Wikimedia

Acolo l-a cunoscut pe Julius Rosenberg, cu care s-a căsătorit în 1939. La acea vreme, nu avea de unde să știe că amândoi vor deveni spioni celebri.

În 1942, Ethel Rosenberg și soțul ei au fost recrutați de NKVD, serviciul de informații rus. Timp de aproape un deceniu, cei doi au spionat în favoarea Uniunii Sovietice.

Le-au transmis rușilor schițe ale bombelor nucleare americane și informații și documente secrete despre radarele, sonarele și motoarele de avioane ale americanilor.

Ethel a reușit să-l convingă și pe fratele ei, David Greenglass, să se alăture rețelei de spioni celebri. Această recrutare avea să se dovedească fatală.

În iunie 1950, David Greenglass a fost arestat de FBI, iar la interogatoriu a mărturisit totul. Astfel, Ethel și Julius Rosenberg au fost arestați și condamnați la pedeapsa cu moartea.

Au fost executați pe scaunul electric la 19 iunie 1953. Au fost singurii civili americani executați pentru activități de spionaj în timpul Războiului Rece.

3

Spioni celebri: Anna Chapman, frumusețea cu păr de foc

spioni celebri anna chapman
Foto: Maxim

Anna Chapman a fost arestată în SUA, în 2010, împreună cu alte nouă persoane, pentru activități de spionaj. Cu toții făceau parte dintr-o rețea de agenți ruși sub acoperire, al căror scop era să se infiltreze în cercurile sociale și politice înalte.

Absolventă de studii economice, cu un IQ de 162 de puncte, Anna Chapman s-a născut la Volgograd, în Rusia. A fost familiarizată cu spionajul încă de mică, deoarece tatăl ei făcea parte din KGB.

În 2001, s-a căsătorit cu britanicul Alex Chapman, obținând cetățenia britanică. Mariajul celor doi nu a durat prea mult, iar în 2008, după divorț, Anna s-a mutat în New York, SUA.

Chapman și-a înființat propria companie imobiliară, PropertyFinder Ltd. În timpul zilei muncea, iar noaptea frecventa cele mai selecte restaurante și cluburi din Manhattan.

Misiunea ei era să transmită Kremlinului informații despre oamenii de afaceri și celebritățile americane. Datorită frumuseții, stilului seducător și hainelor sexy, Chapman a devenit o adevărată femeie fatală în lumea spionajului.

În 2010, în urma unei înscenări, Anna Chapman a fost arestată de FBI, care era pe urmele ei de ceva vreme. După ce s-a sfătuit cu tatăl ei, tânăra a predat pașaportul poliției americane și a fost arestată, judecată și deportată în Rusia, în cadrul unui schimb de spioni.

După revenirea în Rusia, Chapman și-a păstrat stilul de viață monden și a apărut chiar și pe coperta revistei Maxim. Despre anii petrecuți în SUA, a declarat că „au fost cele mai frumoase vremuri, dar și cele mai groaznice”.

4

Josephine Baker, spioana cântăreață

spioni celebrei J baker
Foto: Wikimedia

Când vorbim despre spioni celebri, nu o putem uita pe Josephine Baker. Născută în SUA pe 3 iunie 1906, Baker și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în Franța.

Cântăreață și dansatoare talentată, Baker nu s-a rezumat doar la cariera artistică. În 1939, a fost recrutată de Rezistența Franceză și a activat ca spion împotriva Germaniei.

Tocmai faptul că era faimoasă a făcut-o un spion atât de eficient. În timpul turneelor prin Europa, Baker transporta cu ea cantități uriașe de partituri.

Vameșii nu și-au dat seama niciodată că, de fapt, majoritatea partiturilor conțineau informații secrete, scrise cu cerneală invizibilă. Nimeni nu s-a gândit să inspecteze cu atenție bagajele divei, așa că Baker a reușit să scoată din țară o multitudine de informații vitale.

Uneori, reușea să strecoare inclusiv fotografii ale instalațiilor militare germane, ascunzându-le în lenjeria intimă. Pentru eforturile sale, Baker a fost avansată la gradul de locotenent al Forțele Aeriene Franceze Libere.

La finalul războiului, a fost decorată de statul francez cu Crucea de Război și Medalia Rezistenței.

5

Mary Bowser, o sclavă cu memorie fotografică

Când vine vorba de spioni celebri din Războiul Civil American, Belle Boyd, care a spionat pentru sudiști, pare să le ia fața tuturor ceilalți. Însă, în contrapartidă, multe persoane de culoare (inclusiv Harriet Tubman) și-au riscat viețile ca să culeagă informații pentru unioniști.

Mary Bowser s-a născut în sclavie, pe proprietatea Van Lew din Richmond, Virginia. Stăpâna sa a trimis-o în Nord, să primească educație, iar mai târziu i-a aranjat intrarea într-o comunitate de misionari în Liberia, Africa.

spioni celebri
Foto: Wikimedia

Mary Bowser a urât perioada petrecută în Liberia și în scurt timp s-a întors în Richmond, unde s-a căsătorit. După moartea lui John Van Lew, în 1843, soția și fiica acestuia au eliberat toți sclavii, inclusiv pe Mary Bowser.

Acea fiică a fost Elizabeth Van Lew, o aboliționistă care va deveni faimoasă pentru coordonarea unei rețele de spionaj pentru unioniști în timpul Războiului Civil American.

Și cea mai bună sursă de informații a lui Van Lew a fost Mary Bowser. De ce? Pentru că Bowser a ajuns să lucreze la Casa Albă a confederaților.

Mary Bowser a fost o femeie extrem de inteligentă, cu o memorie fotografică excepțională, care și-a construit imaginea unei servitoare timide, dar competente, pentru a se infiltra în apropierea liderului sudist Jefferson Davis.

Pentru că toată lumea presupunea că Mary Bowser nu știa să scrie și să citească, nimeni nu încerca să ascundă documentele importante în prezența sa.

Mary Bowser citea documentele, le memora și transmitea informațiile rețelei de spionaj a lui Van Lew. Spre sfârșitul războiului, asupra lui Bowser au început să planeze suspiciuni.

Prin urmare, Mary Bowser a fugit din casa lui Davis în 1865. A supraviețuit războiului și a ajuns să își scrie memoriile și să țină prelegeri despre activitățile sale de spionaj din timpul conflictului dintre Nord și Sud.

Ca să știi mai mult, citește „Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial”

Propaganda intensă desfășurată de ambele părți beligerante de-a lungul celui de-Al Doilea Război Mondial a dat naștere unor mituri care supraviețuiesc și astăzi. Cu toate că aceste mituri au ajuns să aibă rang de adevăr pentru cea mai mare parte a oamenilor, ele rămân, totuși, eronate. Cu ajutorul documentelor istorice, autorii acestei cărți demontează, în 23 de eseuri scrise pe înțelesul tuturor, câteva dintre aceste legende. Ce s-a întâmplat, de fapt, la Pearl Harbor? Erau membrii trupelor SS niște luptători de elită? A pierdut Germania războiul din cauza lui Hitler? Citind această carte, vei descoperi răspunsul la aceste întrebări și vei afla adevărul despre câteva dintre miturile celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial” se găsește cu reducere pe CartepediaCărturești sau Libris.

No comments:

Post a Comment